A Psy4 telepítése, illetve egyes hibák kezelése

 

1. Mire kell figyelni a Psy4 telepítésekor?

A program a C meghajtóra telepíti magát. Ennél a pontnál arra kell figyelni, hogy a Psy4sHu programmappában található Release fájl teljes tartalma át legyen másolva a Psy4sHu mappába (az alábbi fotó szerint).

A fájlokat nem a 'Release' alkönyvtárba kell kicsomagolni, hanem egy szinttel feljebb, közvetlenül a gyökérkönyvtárba (a PSY4sHU-ba), ahogy az a képen látható.

 

A telepítéskor érdemes kikapcsolni a tűzfalat és a vírusírtókat, majd, amikor már sikerült elindítani a programot, az engedélyezett programok listájára tenni a Psy4-et.

2. Az USB kulcs és az hozzá tartozó archivált fájl kezelése

Az USB kulcs a Psy4 első használatakor egy adatbázis/archív fájlt fog telepíteni a Psy4 almappába, azon felhasználói fiókon belül, amit ön a telepítéskor használt.

Ennek az archív fájlnak az elérési helye:

C:\Users\<felhasználó>\AppData\Roaming\OS Hungary\PsySystem4Hu

A PsySystem4Hu mappában az archivált fájl neve: psy_db.sdf

(Annak a felhasználónak a neve, ahová a szoftvert telepíteni szeretné.)

Ha a felhasználó fiókján belül nem találja az AppData mappát, akkor a fájlkereső keresősorába írja be: %appdata%, és így már meg fog jelenni a Roaming… elérési útvonal.

Ez az adatbázis fájl minden használat során megváltozik, ezért, ha az USB kulcsot az A gépet követően a B gépen is használni akarja, akkor B gépen installálja a programot, tegye be az USB-t (írja be a jelszót), és indítsa el a programot. Ekkor a program megkérdezi, hogy milyen típusú fájlt hozzon létre, itt a leggyakrabban a „személyes fájl”-t érdemes választani. Miután ez megtörtént, menjen az említett elérési útvonalú mappába:

C:\Users\<felhasználó>\AppData\Roaming\OS Hungary\PsySystem4Hu.

Ebben a mappában látni fogja az újonnan létrehozott psy_db.sdf  adatbázis fájlt, ami jelenleg üres, mert a programot a B gépen még nem használta. Ekkor az A gépről hozza át az ugyanezen (psy_db.sdf) nevű adatbázis fájlt egy egyszerű pendrive-on (ennek van adattartalma), és egyszerűen másolja be az előbbi mappában lévő üres adatbázis fájl melle, és törölje az üreset, vagy írja felül az újonnan létrehozott üreset.

Ha a legtöbb tesztet (pl. 60 db) az A gépen vitte be és értékelte ki, és a B gépen a programot csak átmenetileg használta (pl. 2 db adatbevitelre és kiértékelésre), és ezért az USB-t újra az A gépen használná, akkor az előbbiekhez hasonlóan vigye vissza az adatfájlt egy pendrive-on az A gépre + USB kulcs. A műveletet csinálhatja úgy is, hogy az A gépen megtalálható adatbázis fájlt átnevezi, olymódon, hogy pl. beilleszt a név elé egy orig_ előtagot (orig_psy_db.sdf).  Ha ez megvan, akkor bemásolja mellé a B gépről hozott adatbázis fájlt (a sima psy_db.sdf). Mivel a B gép  adatbázis fájlja már tartalmazza a 2 új kiértékelést is (összesen tehát az eddigi 62-őt), míg az A gép csak a korábbi 60-at, ezért az új/visszahozott adatfájl lesz a legfrissebb, és így az orig_psy_db.sdf fájlt törölheti. 

  • A fentiek értelmében archivált fájlt mindannyiszor át kell vinni egy pendrive-on egy másik gépre, amikor egy további gépen szeretné használni az adott USB-t (a szoftvert minden gépen telepíteni kell), vagy akár visszavinni az eredeti gépre.

  • Egy felhasználó fiók ..AppData\Roaming.... mappájában csak egy, az adott USB-hez tartozó  psy_db.sdf lehet (mindegyik kulcsnak saját egyedi archivált fájlja van). 

  • Ha két USB-t szeretne használni a célgépen, azoknak két felhasználó fiókhoz kell kötődniük (létrehozhat egy új fiókot, csak erre a funkcióra).

  • Lehet továbbá, hogy több felhasználó egy szervergép megosztott adott felhasználói fiókjához fér hozzá, ilyenkor mindenki a saját gépébe helyezheti be a közös USB kulcsot, és a megosztott mappát elérve használhatja ugyanazt az adatbázis fájlt (a használatot időben egymás között megosztva).

3. Hibaüzenetek jelentése

Az alábbi üzenet hibasorának végén lévő „.dll” olyan típusú hibára utal, amikor az antivírus nem engedi futni a programot. Ekkor le kell állítani az antivírust, és ellenőrizni, hogy így fut-e a program. Ha igen, akkor a Psy4-et az engedélyezett programok listájára kell helyezni.

 

Ritkán, de előfordulhat, hogy az alábbi időhatár-túllépési hibaüzenet kapja. Ennek egyik oka lehet itt is antivírus program; ekkor a fent leírtaknak megfelelően kell eljárni.

Az MMPI kihagyott tételeit a program jelezni fogja, ekkor még vissza lehet menni, és a klienstől választ kérni a kihagyott tételekre. A program azonban a hiányzó demográfiai adatokat nem jelzi, ezért ha ilyen adatok hiányzik, akkor kiértékeli ugyan a válaszsort (ez kreditlevonással jár), de például az alábbi hibaüzenetet jeleníti meg.

(e gyakori hibaüzenet egyik gyakori oka lehet, hogy az ügyfél adatai nincsenek teljes körűen kitöltve).

Ennél a hibaüzenetnél az adott válaszsoron nem tud változtatni, mert a program azt már kiértékelte. Ekkor lépjen az Archiválás menüpontra, válassza ki ezt az ügyfelet (szűrjön rá, ha sok ügyfél van), majd Duplikálja a kliens tesztjét. A duplikált teszt a legfelső sorban jelenik meg, és látszik, hogy ez még nincs kiértékelve. Lépjen a duplikált tesztre és kattintson felül a Tesztfelvétel gombra (piros-fehér kapszula). Ekkor megjelenik az adatbeviteli ablak, amibe be tudja vinni a hiányzó adatokat (demográfiai, illetve a tételre adott válaszok; menjen végig a válaszsoron). A végén nyomjon az OK gombra, a program ekkor már ki tudja értékelni a tesztet.

Mivel ez egy második kiértékelés, a program az új kiértékelés miatt kreditet fog levonni.

XXX